Mijn vikinghelm komt van pas tijdens de regen: hij is in tegenstelling tot mijn normale hoed, waterdicht.
De Noormannen en Vikingen associëren we nu met ruige mannen met hoorns aan hun helmen die hun bier drinken uit een mensenschedel. Barbaren die plunderen en voortdurend oorlogen uitvechten. Deels klopt dat beeld, maar het ligt iets genuanceerder. Alleen de zeevarende Noormannen heten Vikingen. (Nordmann is overigens in het Noors de aanduiding voor een inwoner van Noorwegen.) Vikingen plunderden niet alleen, maar ze dreven ook handel, vooral met de Friezen – hun naaste buren.
Die helmen met hoorns erop zijn uitvindingen van fantasierijke striptekenaars. Ze zijn niet historisch, net als de doodshoofdbekers.
De Noormannen woonden in heel Scandinavië en Vikingen trokken met hun zeilboten half Europa door tot aan Sicilië. Maar minder bekend is dat de Vikingen zelfs Noord Amerika en Canada bereikten!
In heel Scandinavië zijn er resten van de Noormannencultuur te vinden. Zo zijn er in Denemarken nog resten van oude Vikingburchten, en in het museum van Roskilde liggen enorme houten Vinkingboten met versieringen in houtsnijkunst.
Rotstekeningen in Alta
De Noormannen krasten hele taferelen in grote rotspartijen. De lijnen zijn tegenwoordig geaccentueerd met roestbruine verf. Je kunt ze vinden in het zuiden van Noorwegen en Zweden maar ook hier rond Alta. Er zijn zelfs rotstekeningen met skiënde mensfiguren! Alta, waar ik nu op koers, is het centrum van de rotstekeningen. Er zijn er meer dan 5.000 en ondanks die hoeveelheid, zijn ze nog niet zo lang geleden ontdekt: in 1972.