Schenking

De Stichting La Vie est Belle schenkt de opbrengst van de Noordkaapexpeditie aan de Antoni van Leeuwenhoek Foundation. Het AVL doet onderzoek naar manieren om kankerpatiënten effectiever te behandelen. AVL is wereldwijd koploper als het gaat om onderzoek naar onder andere immuuntherapie.

14 april 2023 zal Paul de cheque overhandigen aan professor dr. Karin de Visser groepsleider op de afdeling Tumor Biologie & Immunologie van het AVL.

Immunotherapie

Midden jaren ’70 ontdekten onderzoekers dat het natuurlijke afweersysteem een grote rol kan spelen bij de behandeling van kanker. Immuuntherapie is een relatief jonge methode om kanker te behandelen en onderzoek zal uitwijzen dat er nog enorm veel meer mee te bereiken zal zijn in de toekomst.

Met een immuuntherapie wordt het afweersysteem van patiënten versterkt zodat het kankercellen beter kan herkennen en vernietigen. Resultaat daarvan is dat tumoren gestabiliseerd worden of zelfs krimpen. Maar niet alle soorten kanker kunnen met immuuntherapie behandeld worden. Momenteel heeft ongeveer 20% van de kankerpatiënten er baat bij. Het AVL onderzoekt waarom immuuntherapie soms niet (of niet meer) werkt en of er nieuwe vormen van immuuntherapie ontwikkeld kunnen worden zodat meer soorten patiënten er baat bij hebben.

Stichting La Vie est Belle ondersteunt specifiek onderzoek naar nieuwe methoden om de eigenschappen van afweercellen in tumoren microscopisch beter in beeld te brengen. Het doel is om ook in kleine biopten van tumoren een groot aantal eigenschappen van moleculen en eiwitten op te sporen en zichtbaar te maken. Voor dit onderzoek, dat twee jaar zal duren, is 2 ton nodig.

Stichting la Vie est Belle zal hier een deel aan bijdragen.